BERD paprsek PolyLight

Nový produkt

Paprsky Berd PolyLight ™ jsou ideální pro všechny cyklistické disciplíny, kola silníční, gravel a horská a nebo pro FAT bike – žádný problém.

Více informací

215 Kč s DPH

Více informací

BERD paprsky jsou vyráběny z materiálu Dyneema® jenž je vyroben z pokročilého polymeru zvaného ultravysokomolekulární polyethylen (UHMWPE). Dyneema® má 12 krát větší poměr pevnosti a hmotnosti než ocel a plave na vodě. Má také podstatně vyšší  únavovou životnost a je nepropustná pro všechny prvky. Díky tomu jsou paprsky BERD patří mezi nejlehčí, nejsilnější a nejodolnější paprsky, jaké kdy byly vynalezeny.

S pouhými 2,5 gramy na paprsek jsou paprsky Berd nejlehčí na světě a umožňují vám ušetřit několik desítek gramů ve srovnání s těmi nejlehčími ocelovými paprsky. Jak známo, hmotnost ušetřená na rotujících hmotách je mnohem důležitější a přináší větší výhody než jinde.

Navzdory výrazně nižší hmotnosti mají paprsky Berd ještě lepší mechanické vlastnosti než tradiční ocelové paprsky:

  • větší pevnost v tahu
  • menší prodloužení
  • větší odolnost vůči korozi a atmosférickým vlivům.

Kromě toho mají velkou schopnost tlumit vibrace a nárazy, takže vytvářejí velmi pohodlná a velmi odolná kola, která jsou bez problémů s únavovou životností typických pro kovy. Vyšší komfort není na úkor celkové tuhosti nebo reaktivity, které zůstávají na vrcholu kategorie.

Kola postavená s paprsky BERD jsou vyrobena vícedenním procesem postupného napínání, aby se snížila ztráta napětí, ke které dojde po instalaci postupným dotahováním/usazováním vláken. Navzdory tomu se napětí v kolech s paprsky Berd během prvních 6 měsíců používání sníží přibližně o 30 % v důsledku přirozeného procesu usazování vláken (tento jev je znám jako „creep“), ale na rozdíl od paprsků z kovu si zachovají veškerou svou sílu bez ohledu na napětí. Tato ztráta napětí nemá vliv na životnost jednotlivých drátů a ani životnost celých výpletů kol a není třeba zvyšovat napětí. Ve skutečnosti tuhost kol slabě závisí na napnutí paprsků (méně než 10 %), v případě potřeby je můžete znovu napnout po 3-6 měsících používání.

Paprsky Berd PolyLight ™ jsou ideální pro všechny cyklistické disciplíny, kola silníční, gravel a horská a nebo pro FAT bike – žádný problém.

Provedení:

  • barva: černá nebo krémově bílá (s možností obarvení na jiné barvy)
  • pro náboje s klasickým ohybem nebo SP- přímé dráty (nutno použít StraightPull vložky)
  • délka: 180-315mm po 1mm
  • hmotnost: 156g (64 ks x260 mm) cca o 40%lehčí než CX-Ray
  • Niple doporučené výrobcem: Sapim Aluminium Polyax Double Square Secure Lock

NUTNO upravit náboje pro dráty s ohybem (J-bent) před napletením drátů!Je potřeba zkosit hrany u otvorů pro dráty v náboji.

V závislosti na náboji se dodává:

  • J-bend: drát + zarážka
  • Straightpull: drát + vložka + zarážka
  • HOOK flange: pouze samotný paprsek

Paprsky Berd používají pro stavbu kol niple pro průměr závitu 2mm obdobně jako kovové paprsky. Naproti závitům je poutko, které se protáhne otvorem náboje a zajistí se "tyčí". Paprsky Berd mají ve střední části průměr 1,8 mm a váží cca 2,5 gramu na paprsek.

Paprsky Berd také tlumí vibrace mnohem účinněji než ocelové. Výsledkem je pohodlnější, hladší jízda. Výše uvedené grafy ukazují, že kola s paprsky Berd poskytují o 200 % lepší tlumení vibrací než kola s kovovými paprsky.

Kola postavena s paprsky Berd podstatně lépe reagují na nárazy než ocelové paprsky. To je způsobeno tím, jak paprsky Berd rozdělují energii nárazu mezi více paprsků, což způsobuje nižší namáhání ráfku, paprsků, náboje a niplů.


Na videu 1 je zaznamenán náraz na kolo vypletené kovovými paprsky s nárazem o síle energie 101 Joule. Při tomto testu se dva paprsky vytrhnou z ráfku, což má za následek nutnost výměny ráfku a paprsků. Při druhém nárazu je kolo s paprsky Berd (stejný typ ráfku, náboje a niplů) vystaveno nárazu o síle 116 Joule, což je o více než 10 % než u kola s kovovými paprsky, ale nedojde k žádnému poškození. To demonstruje odolnost paprsků Berd vůči nárazům.

Video 1:

Paprsky Berd také odolávají poškození způsobenému nárazy tupou silou přímo na paprsky. Ve zpomaleném videu 2 je kovová tyč vstřelena do kola otáčejícího se vysokou rychlostí, aby simulovala hůl, větev  nebo jiný předmět, se kterým se lze na vyjíždce setkat. Při testu kola s kovovými paprsky jeden paprsek se zcela vytrhne z ráfku, což vede k zničení ráfku, zatímco další paprsek je ohnutý. U kola vyrobeného s paprsky Berd nedochází k žádnému poškození, protože paprsky absorbují náraz. 

Video 2:

Paprsky Berd také vynikají nízkou únavou točivého momentu díky materiálovým vlastnostem UHMWPE. Zrychlený test únavy točivého momentu je zachycen na videu 3  k vyhodnocení dlouhodobého výkonu kola souvisejícího se šlapáním i brzděním. V tomto testu aplikujeme 250 Nm točivého momentu (mnohem větší točivý moment, než kterému jsou vystavena kola během jízdy) po desítky tisíc cyklů. Tento test je jedním z nejlepších testů pro hodnocení dlouhodobé spolehlivosti paprsků. 

Video 3:

Náboje, které není možné použít s dráty BERD:

- EXTRALITE CyberFront SP

- EXTRALITE HyperLefty

- EXTRALITE HyperLefty 2

- ACROS Nineteen XC (přední a zadní)